Fiets van de zaak

Sinds 2020 is het ook voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen eenvoudiger om te profiteren van een fiets van de zaak. Van Zaken Administratie praat je bij over de nieuwe regels rondom de fiets, e-bike en speed-pedelec.

Hoe werkt het voor eenmanszaak, VOF en Maatschap

De regeling voor de fietsvergoeding kunnen we opdelen in twee categorieën, de fiets van de zaak en de privéfiets. Voor de privéfiets is niets veranderd. Net als voorgaande jaren mag je € 0,19 per kilometer als kosten aftrekken. Fietst je meer dan 10% van jouw kilometers zakelijk? Je mag dan de fiets opnemen in de boekhouding van jouw bedrijf. En voor deze laatste categorie zijn de regels dit jaar veranderd en vereenvoudigd.

Wat is er veranderd

Voorheen was een rittenregistratie, correcties en een hoop papierwerk gemoeid met deze regeling. Heb je een fiets van de zaak, die je ook privé gebruikt? Vanaf dit jaar betaal je 7% bijtelling van de consumentenadviesprijs ongeacht het aandeel van de privékilometers. Je hoeft geen kilometer registratie meer bij te houden.

Voordelen

Wat maakt deze vernieuwde regeling extra interessant en hoe haal je het maximale uit de ‘fiets van de zaak’ regeling?

Investeringsaftrek

Je kunt gebruik maken van de investeringsaftrek als je € 451 of meer hebt betaald voor een fiets.

Kostenaftrek

Reparaties, afschrijvingen en verzekering zijn bijkomende kosten van een fiets. Deze kosten worden afgetrokken van de belaste winst.

Btw

Betaalde btw over de aanschafkosten en gemaakte kosten kun je aftrekken. Let op, hier moet wel een correctie op aangebracht worden voor het privégebruik* van de fiets. Gebruik je de fiets bijvoorbeeld voor 40% privé, dan is ook 40% van de alle btw die betrekking heeft op de fiets niet aftrekbaar.
* woon-werkverkeer wordt voor de btw gezien als privékilometers.

Berekenen

Nieuwsgierig wat de kosten en voordelen zijn om gebruik te maken van een fiets van de zaak? Je berekent dit eenvoudig via een online tool.

Voor meer informatie of antwoorden op jouw vragen kun je contact opnemen met onze adviseurs. Zij zijn bereikbaar op 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

Bron: Belastingdienst.nl, Incidator tips en advies belastingen

Investering in 2019 of 2020?

Investering in 2019 of 2020?

Maak optimaal gebruik van de kleinschaligheidsaftrek en betaal zo min mogelijk belasting. Hoe werkt dat? Want, als de investeringsaftrek in 2020 hoger is, schuif je een investering natuurlijk liever door naar volgend jaar. Andersom pak je die aftrek het liefst nog mee...

read more
1 januari 2020 nieuw btw-nummer voor zzp’er

1 januari 2020 nieuw btw-nummer voor zzp’er

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Daarmee voldoet de Belastingdienst aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om te komen met een alternatief voor het huidige nummer, dat het burgerservicenummer...

read more
Nederlanders vergeten miljoenen aan zorgtoeslag te claimen

Nederlanders vergeten miljoenen aan zorgtoeslag te claimen

Laat jij net als vele andere Nederlanders geld liggen? In 2018 deden ruim 450.000 mensen met recht op zorgtoeslag geen aanvraag. Uit een analyse van Independer blijkt dat er vorig jaar zeker 100 miljoen aan toeslagen niet is opgevraagd. Terwijl mensen hier wel recht...

read more

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen