Onbeperkt bijverdienen voor studenten

Het bijverdienseizoen voor studenten is weer begonnen. Wat moet je weten als je studenten in dienst hebt?

Vanaf 1 januari 2024 mogen mbo-studenten met studiefinanciering onbeperkt bijverdienen. Dit betekent dat de bijverdiengrens voor mbo-studenten volledig is afgeschaft. Voor studenten in het hoger onderwijs was deze grens al sinds 2020 verdwenen.

Vroeger was er wel een grens

Voorheen mochten mbo-studenten met studiefinanciering maximaal ongeveer €16.000 per jaar bijverdienen, zowel uit bijbanen als stages. Verdienen ze meer dan deze grens, dan moesten ze hun studiefinanciering stopzetten of aan het einde van het jaar terugbetalen.

Geen controle meer voor voorgaande jaren

Naast de afschaffing van de bijverdiengrens in 2024, controleert DUO ook de bijverdiensten van mbo-studenten over de jaren 2022 en 2023 niet meer. Dit betekent dat bijverdiensten in deze jaren geen invloed meer hebben op de studiefinanciering. In 2020 en 2021 gold de bijverdiengrens niet vanwege de coronacrisis.

Wat moet je weten?

  • Geen bijverdiengrens meer: vanaf 2024 kunnen mbo-studenten onbeperkt bijverdienen zonder gevolgen voor hun studiefinanciering.
  • Huur- en zorgtoeslag: hogere inkomsten kunnen wel invloed hebben op de huur- en zorgtoeslag.
  • Kinderbijslag: scholieren met kinderbijslag mogen al sinds 2020 onbeperkt bijverdienen.

Loonadministratie en loonheffingen

Wijs scholieren en studenten op de studenten- en scholierenregeling. Met deze regeling kunnen ze meer nettoloon overhouden, omdat je als werkgever de kwartaaltabel mag toepassen in plaats van de tijdvaktabel. Dit betekent minder loonheffing. Gebruik hiervoor het formulier “Model Opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)” en bewaar dit in je loonadministratie.

Bron: Tips & advies

 

8 administratie vakantietips

8 administratie vakantietips

De vakantieperiode is begonnen! Met deze 8 tips zorg je voor een doorlopende geldstroom zodat jouw administratie op rolletjes blijft. Zo ga je onbezorgd op vakantie en kun je ook bij thuiskomst blijven genieten van jouw vakantiegevoel.

Lees meer
2022年における税務調査の増加

2022年における税務調査の増加

最新の年次報告書によると、2022年における企業の税務調査件数は前年に比べて増加している。本稿では、税務調査を円滑に進めるためのアドバイスを以下の通り提供する。

Lees meer

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.