Toename ondernemingsonderzoeken in 2022

Uit het recente jaarrapport blijkt dat de Belastingdienst in 2022 een toename heeft gezien in het aantal ondernemingsonderzoeken ten opzichte van 2021. Hoe kun je ervoor zorgen dat een belastingcontrole vlot verloopt?

Vooraf aangekondigd

Tenzij het om een directe waarneming ter plaatse of een FIOD-inval gaat, ontvang je voorafgaand aan het boekenonderzoek een schriftelijke aankondiging van de Belastingdienst. Hierin staat vermeld welke jaren worden gecontroleerd en mogelijk ook welke specifieke onderdelen.

Wat moet je klaarleggen?

Je ontvangt tevens een lijst met boeken en documenten die de controlerende ambtenaar aan het begin van het onderzoek wenst in te zien. Belangrijk: er is geen verplichting om adviezen van je accountant of belastingadviseur te tonen.

Tijdens de belastingcontrole

Op de dag van de controle vindt eerst een kennismakingsgesprek plaats. Hierin informeert de controleur zich voornamelijk over jouw onderneming en de administratieve procedures. Tip: Ook als je ervoor kiest om tijdens de controle op de achtergrond te blijven, is het raadzaam aanwezig te zijn bij dit gesprek. Vraag tevens naar de verwachte duur van de controle.

Aparte ruimte

Het is belangrijk dat je een aparte ruimte beschikbaar stelt voor de controleur om onopgemerkte gesprekken tussen jouw medewerkers of met klanten te voorkomen. Kies een strategische plek waar de controleur zo min mogelijk op de werkvloer hoeft te zijn.

Personeelsinstructies

Informeer jouw medewerkers vooraf over de komst van de controleur en vraag hen terughoudend te zijn:

  • Tip 1: Spreek af wie binnen jouw bedrijf vragen van de controleur mag beantwoorden, bijvoorbeeld jouw administrateur of boekhouder.
  • Tip 2: Laat kopieën van benodigde documenten maken door bijvoorbeeld jouw secretaresse, zodat je over exact dezelfde gegevens beschikt.

Vragen opsparen

Spreek met de controleur af dat hij zijn vragen dagelijks aan jouw administrateur of boekhouder stelt, bijvoorbeeld voor zijn vertrek en bij voorkeur schriftelijk. Dit geeft je de mogelijkheid om de vragen indien nodig met jouw adviseur te bespreken en de volgende dag een goed doordacht antwoord te geven.

Tussentijds gesprek

Indien mogelijk, plan een tussentijds gesprek. Hier kunnen eventuele misverstanden worden rechtgezet voordat ze mogelijk (op papier) een eigen leven gaan leiden.

Na de belastingcontrole

Aan het einde van de controle volgt een afrondend gesprek. Vraag vooraf het conceptcontrolerapport op en bespreek dit met jouw adviseur. Zo kun je tijdens het eindgesprek eventuele tegenargumenten inbrengen.

Eindrapport

Zorg ervoor dat alle gecontroleerde zaken worden opgenomen in het eindrapport, zelfs als er geen correcties nodig zijn. Dit voorkomt mogelijke correcties door de Belastingdienst in latere jaren.

Hulp nodig?

Wil je meer informatie of tips over het voorbereiden en omgaan met belastingcontroles? Ons team vertelt je graag meer over de stappen en vragen die je krijgt tijdens zo’n controle. Je kunt contact met ons opnemen via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

Bron: Tips & advies

2022年における税務調査の増加

2022年における税務調査の増加

最新の年次報告書によると、2022年における企業の税務調査件数は前年に比べて増加している。本稿では、税務調査を円滑に進めるためのアドバイスを以下の通り提供する。

Lees meer

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Array

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.