Toon de zakelijkheid van je kosten aan: anders geen kostenaftrek

Als ondernemer zijn uw zakelijke kosten normaal aftrekbaar van de winst. Het is dan echter wel van belang dat je de zakelijkheid ervan aannemelijk kunt maken. Kan dat niet? Dan riskeer je een navordering. Wij vertellen je daarom graag waar je op moet letten.

Aftrekbaarheid kosten

Zakelijke kosten zijn bijna altijd 100% aftrekbaar van de winst. Als ondernemer bepaal je zelf welke kosten je maakt, dit betekent echter niet dat alle kosten die je als zakelijk opgeeft, ook automatisch zakelijk zijn. Je moet van alle gemaakte kosten kunnen onderbouwen waarom deze kosten zakelijk zijn. Indien u dit niet kunt, dreigt er een navordering met eventueel een boete. Zo bleek onlangs voor het hof in Den Haag.

Zakelijk of niet?

In de betreffende zaak was ophef over een aantal als zakelijk opgegeven kosten. Er was onder andere discussie over de zakelijkheid van kosten van relatiegeschenken, representatie- en scholingskosten. De inspecteur startte daarom een boekenonderzoek om te kunnen beoordelen of de kosten daadwerkelijk zakelijk waren. Uit het onderzoek bleek dat de kosten amper waren onderbouwd, waarna de inspecteur de aftrek schrapte.

Wanneer je etentjes buiten de deur en relatiegeschenken indient als zakelijke kosten moet duidelijk zijn welke zakelijke belangen hiermee gediend waren. Er moet bijvoorbeeld onderbouwd zijn welke collega’s mee zijn geweest en waarom het een zakelijk etentje was.

Maak zakelijke kosten aannemelijk

Het is belangrijk dat je weet dat je jouw zakelijke kosten altijd aannemelijk moet kunnen maken. Vermeld dit het liefst direct bij de factuur als het onduidelijke kosten zijn. Noteer namen en de zakelijke relatie van personen met wie je uit eten gaat of aan wie je relatiegeschenken geeft. Dit is van belang omdat de fiscus er jaren later nog op terug kan komen, zo voorkom je dat je het tegen die tijd vergeten bent. Je bent dus zelf verantwoordelijk om te beoordelen of de kosten zakelijk zijn en om bewijs te leveren, over de zakelijkheid van de kosten.

Meer informatie

Wil je meer weten over de aftrekbaarheid van zakelijke kosten? De adviseurs van Van Zaken helpen jou graag. Je kunt contact met ons opnemen via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

Bron: Tips & Advies

2022年における税務調査の増加

2022年における税務調査の増加

最新の年次報告書によると、2022年における企業の税務調査件数は前年に比べて増加している。本稿では、税務調査を円滑に進めるためのアドバイスを以下の通り提供する。

Lees meer

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Array

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.