Met de warme of koude hand: waar je op moet letten bij schenken

Het is een bekende stelling: door met de ‘warme’ hand te schenken, in plaats van met de ‘koude’ hand, bespaar je belasting. Maar is dat wel altijd zo? Nee, niet altijd. Wij zetten voor je op een rijtje waar je op moet letten bij het doen van een schenking.

Schenken vs. Erven

Vaak is schenken fiscaal voordeliger dan erven. Jaarlijks meer dan de vrijgestelde bedragen schenken, is wel fiscaal onhandig als de nalatenschap lager uitvalt dan de vrijstellingen in de erfbelasting. Wel houd je dan langer zelf het beheer over jouw vermogen.

Einde beschikkingsmacht

Wanneer je een schenking doet, raak je in de eerste plaats de beschikkingsmacht over jouw vermogen kwijt. Vooral wanneer bijvoorbeeld uw pensioen tekortschiet kan dit een groot nadeel zijn. Op dat moment wil je natuurlijk het liefst een deel van je vermogen achter de hand houden. Met een ‘papieren schenking’ is hier wel een mouw aan te passen, maar dat vereist het nodige regelwerk en een bezoek aan de notaris.

Vrijstellingen optimaal benutten

De jaarlijkse vrijstellingen vormen een goed argument om nog bij leven te schenken. Zo mag een ouder in 2022 € 5.677 belastingvrij schenken aan een kind. Voor kleinkinderen loopt dit bedrag tot € 2.274.

Ook erfbelasting kent een aantal vrijstellingen. Deze bedraagt € 21.559 voor kinderen en kleinkinderen. Wil je meer weten over erfbelasting of het achter de hand houden van vermogen? Onze adviseurs helpen je graag bij jouw situatie.

Bedrijfsopvolgingsregeling

Voor ondernemers gelden extra voorwaarden wat betreft faciliteit in de erf- en schenkbelasting. De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) betekent dat er bij schenking of vererving van een onderneming een forse vrijstelling geldt van schenk- of erfbelasting. Deze voorwaarden luiden als volgt:

  • Degene die het bedrijf erft of geschonken krijgt, dient de onderneming minimaal vijf jaar voort te zetten.
  • De vrijstelling bedraagt € 1.134.403 plus 83% over het meerdere in 2022. Dit is fiscaal voordeliger dan het bedrijf verkopen en de opbrengst weg te schenken.

Let op met panden

Hiervoor geldt dat er belasting betaald moet worden wanneer je een pand via schenking of vererving verkrijgt. Ook wanneer het pand niet verkocht is of helemaal niet verkocht gaat worden. Wel geldt er in 2022 nog een vrijstelling voor de schenking van een woning óf vermogen dat voor de aankoop van een eigen woning gebruikt wordt. Deze vrijstelling loopt tot een bedrag van € 106.671, maar verdwijnt per 2023.

Meer informatie

Wil jij een schenking doen, maar weet je niet hoe je dit fiscaal het voordeligst regelt? Of ben je benieuwd wat je voor je kinderen en kleinkinderen onbelast opzij kunt zetten voor de erfenis? Onze adviseurs denken graag met je mee. Neem contact met ons op via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

 

Bron: Tips & Advies

2022年における税務調査の増加

2022年における税務調査の増加

最新の年次報告書によると、2022年における企業の税務調査件数は前年に比べて増加している。本稿では、税務調査を円滑に進めるためのアドバイスを以下の通り提供する。

Lees meer

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Array

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.