Update: aftrekbaarheid zakelijke kosten

Onlangs moest de rechter zich opnieuw buigen over de aftrekbaarheid van zakelijke kosten onderweg. Welke soorten kosten zijn er, wat is aftrekbaar en wat betekent dit voor jou? Wij zetten het voor je uiteen in onderstaand artikel.

Kosten met een privékarakter

Als je zakelijk onderweg bent, maak je ook kosten. Deze kosten onderscheiden we in zakelijke kosten en gemengde kosten. De gemengde kosten zijn een combinatie van kosten met een zakelijk karakter en een privé-element. Denk aan zakelijke etentjes inclusief fooien en drank. Voor de aftrekbaarheid van gemengde kosten geldt een drempel van € 4.800, maar je mag er ook voor kiezen om 80% van de kosten in aftrek te nemen.

Nieuwe rechtsuitspraak

Vanwege een zaak met een ondernemer die voor zijn werk geregeld op locatie werkzaam was, heeft Hof Den Haag recentelijk een nieuwe uitspraak gedaan. “Kosten van verteer die gemaakt worden tijdens een verblijf elders, zijn niet (beperkt) aftrekbaar van de fiscale winst.”

In deze uitspraak gaat het om gemengde kosten, die tot de persoonlijke sfeer van de uitgever horen. Uitgaven aan eten en drinken worden namelijk gedaan voor de voorziening in het levensonderhoud van de ondernemer. Kosten die je normaliter ook maakt.

Wat betekent dit voor jou?

Verteerkosten zonder zakelijk belang, zijn niet aftrekbaar. Wanneer de kosten wel een zakelijk belang hebben, bijvoorbeeld een etentje met een zakenrelatie, dan mag je deze kosten beperkt in aftrek nemen. Zorg ervoor dat je de naam van de zakenrelatie op de factuur of bon vermeldt, hiermee toon je het zakelijke karakter aan. 

Meer informatie

Wil je meer weten over de aftrekbaarheid van gemaakte kosten? De adviseurs van Van Zaken helpen jou graag. Je kunt contact met ons opnemen via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

 

Bron: Indicator

2022年における税務調査の増加

2022年における税務調査の増加

最新の年次報告書によると、2022年における企業の税務調査件数は前年に比べて増加している。本稿では、税務調査を円滑に進めるためのアドバイスを以下の通り提供する。

Lees meer

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Array

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.