Update: aftrekbaarheid zakelijke kosten

Onlangs moest de rechter zich opnieuw buigen over de aftrekbaarheid van zakelijke kosten onderweg. Welke soorten kosten zijn er, wat is aftrekbaar en wat betekent dit voor jou? Wij zetten het voor je uiteen in onderstaand artikel.

Kosten met een privékarakter

Als je zakelijk onderweg bent, maak je ook kosten. Deze kosten onderscheiden we in zakelijke kosten en gemengde kosten. De gemengde kosten zijn een combinatie van kosten met een zakelijk karakter en een privé-element. Denk aan zakelijke etentjes inclusief fooien en drank. Voor de aftrekbaarheid van gemengde kosten geldt een drempel van € 4.800, maar je mag er ook voor kiezen om 80% van de kosten in aftrek te nemen.

Nieuwe rechtsuitspraak

Vanwege een zaak met een ondernemer die voor zijn werk geregeld op locatie werkzaam was, heeft Hof Den Haag recentelijk een nieuwe uitspraak gedaan. “Kosten van verteer die gemaakt worden tijdens een verblijf elders, zijn niet (beperkt) aftrekbaar van de fiscale winst.”

In deze uitspraak gaat het om gemengde kosten, die tot de persoonlijke sfeer van de uitgever horen. Uitgaven aan eten en drinken worden namelijk gedaan voor de voorziening in het levensonderhoud van de ondernemer. Kosten die je normaliter ook maakt.

Wat betekent dit voor jou?

Verteerkosten zonder zakelijk belang, zijn niet aftrekbaar. Wanneer de kosten wel een zakelijk belang hebben, bijvoorbeeld een etentje met een zakenrelatie, dan mag je deze kosten beperkt in aftrek nemen. Zorg ervoor dat je de naam van de zakenrelatie op de factuur of bon vermeldt, hiermee toon je het zakelijke karakter aan. 

Meer informatie

Wil je meer weten over de aftrekbaarheid van gemaakte kosten? De adviseurs van Van Zaken helpen jou graag. Je kunt contact met ons opnemen via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

 

Bron: Indicator

Box 3 staat volop in de aandacht

Box 3 staat volop in de aandacht

Het ‘Kerstarrest’ van de Hoge Raad zorgde ervoor dat de box 3-heffing volop in de aandacht staat. De tijdelijke regeling die nu is ontworpen ligt ook onder vuur. Lees hier alles wat je moet weten over de box 3-heffing. 

Lees meer
Prinsjesdag: veranderingen voor ondernemers

Prinsjesdag: veranderingen voor ondernemers

De kabinetsplannen, begroting en fiscale maatregelen voor volgend jaar zijn bekend! De noodzaak voor een beter ondernemersklimaat werd hierin onderstreept. We sommen de belangrijkste gevolgen hieronder voor je op. 

Lees meer

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen