Handhaving Wet DBA uitgesteld

Zzp’ers hebben voorlopig nog geen zicht op een andere wet of handhaving van de Wet DBA. Het enige sprankje hoop is de webmodule die begin volgend jaar online komt. Zo valt op te maken uit de Kamerbrief die minister Koolmees en staatssecretaris Vijlbrief stuurden.

Wet DBA

Door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervallen. Opdrachtgevers en opdrachtnemers maken binnen hun arbeidsrelatie afspraken. Samen beoordelen zij of er sprake is van loondienst. Bij twijfel kan een modelovereenkomst zekerheid geven.

Het is belangrijk om te beoordelen of sprake is van loondienst. In het geval van loondienst moet de werkgever namelijk loonheffingen inhouden en betalen. Daarnaast moet hij meestal loon doorbetalen bij ziekte en vakantie. En gelden er bijvoorbeeld specifieke regels bij ontslag.

Het kabinet wil vanaf 2021 nieuwe wet- en regelgeving invoeren die de wet DBA vervangt. Tot die tijd gelden de huidige regels. 

Pilot webmodule

Het enige handvat dat de overheid de komende tijd gaat bieden, is de lang verwachte webmodule. De pilot met die module start op 11 januari 2021. Die module is belangrijk omdat het onderscheid tussen de kwalificatie als zelfstandige en werknemer van belang voor werkgevers/opdrachtgevers, werkenden en de overheid. Zo bepaalt dit onderscheid of sprake is van een inhoudingsplicht voor de loonheffingen en een verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen.

Meer informatie

Wil je meer weten over wat dit voor jou en jouw bedrijf betekent? De adviseurs van Van Zaken helpen jou graag. Je kunt contact met hen opnemen via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

 

Bron: SalarisNet en Belastingdienst

2022年における税務調査の増加

2022年における税務調査の増加

最新の年次報告書によると、2022年における企業の税務調査件数は前年に比べて増加している。本稿では、税務調査を円滑に進めるためのアドバイスを以下の通り提供する。

Lees meer

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.