Prinsjesdag: veranderingen voor ondernemers

De kabinetsplannen, begroting en fiscale maatregelen voor volgend jaar zijn bekend! De noodzaak voor een beter ondernemersklimaat werd hierin onderstreept. We sommen de belangrijkste gevolgen hieronder voor je op. 

Energiekosten

Voor veel ondernemers is er onduidelijkheid over het prijsplafond voor energiekosten. Het kabinet werkt aan een pakket maatregelen voor ondernemers. Rond november komt er duidelijkheid over het steunpakket met daarin de specifieke subsidieregelingen. Wel is bekend dat de accijns op benzine en diesel wordt verlengd tot en met 30 juni 2023.

Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid zijn een aantal gevolgen voor ondernemers. 

Duurzame energie en CO2

Het kabinet besloot te willen verduurzamen. Met het Klimaatfonds wordt extra geïnvesteerd in vergroening van de industriesector en de verduurzaming van de bouwsector. Daarnaast gaan industriële bedrijven vanaf 1 januari 2023 meer belasting betalen als ze te veel CO2 uitstoten.

Subsidies voor duurzaam ondernemen

Om ondernemers nog meer aan te zetten tot duurzaam ondernemen worden de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) verhoogd. Zo wordt investeren in energiebesparender te werk gaan aantrekkelijker.

Duurzame elektrische bestelauto’s

Om de verkoop van elektrische bestelauto’s te stimuleren moeten ondernemers vanaf 1 januari 2025 BPM betalen voor bestelauto’s op benzine, diesel en gas. Hoeveel BPM dat is? Dat hangt af van de CO2-uitstoot van de bestelbus. Daarnaast gaat het tarief van de motorvoertuigenbelasting voor bestelauto’s omhoog. In 2025 met 15% en in 2026 komt daar nog 6,96% bovenop. Hierdoor is de aanschaf van een elektrische bestelbus aantrekkelijker.

Overdrachtsbelasting en vennootschapsbelasting stijgt

Om nog te profiteren van het lagere tarief moet je zorgen dat de aktepassering bij de notaris dit jaar plaats vindt. Vanaf 2023 stijgt de overdrachtsbelasting op bedrijfs- en beleggingspanden van 8% naar 10,4%. Daarnaast gaat de vennootschapbelasting ook twee veranderingen door per 1 januari 2023 voor BV’s en NV’s:

  • De schijfgrens van de eerste schijf gaat omlaag van €395.000 naar €200.000. Je winst wordt daardoor zwaarder belast.
  • Het tarief voor de vennootschapbelasting in de eerste schijf gaat omhoog van 15% naar 19%.
  • Het tarief voor de vennootschapbelasting in de tweede schijf gaat omhoog van 25% naar 25,9%.

Inkomstenbelasting daalt

Eenmanszaken, VOF’s en maatschappen profiteren van een verlaging van de inkomstenbelasting in de eerste schijf. Dit tarief daalt in 2023 van 37,07 naar 36,93%. Inkomens tot €73.071 vallen in deze schijf.

Zelfstandigenaftrek verlaagt en arbeidskorting verhoogt

Het kabinet wil de belastingverschillen tussen werknemers en zelfstandigen verminderen. Per 2023 daalt de zelfstandigenaftrek daarom van 6.310 naar 5.030. Daarna daalt het elk jaar verder tot het in 2027 is gezakt naar 900. Daartegenover staat wel een verhoging van de arbeidskorting. Voor iedereen met een inkomen van 115.000 per jaar is dat een voordeel, ook voor zelfstandigen.

Als je winst minder dan 70.000 is ga je door deze maatregelen waarschijnlijk iets minder belasting betalen, anders iets meer.

Ben je aandeelhouder?

De inkomstenbelasting voor aandeelhouders wordt in 2024 in twee schijven geregeld. In de eerste schijf gaat het tot 67.000 je betaalt dan 24,5% belasting. De tweede schijf is voor elk bedrag daarboven, dan betaal je 31%. Ook het doelmatigheidsmarge van 25% wordt afgeschaft.

De oudedagsreserve afgeschaft, minimumloon omhoog en niet meer lenen van uw eigen BV

Met de fiscale oudedagsreserve reserveren ondernemers een deel van de winst voor het pensioen. Zo stel je het betalen van belasting over dat deel van de winst uit. Om de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers te verkleinen wordt de oudedagsreserve vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. Alles opgebouwd tot 31 december 2022 kan blijven staan. Hier betaal je pas belasting over als het vrijkomt of als je het omzet in lijfrente product.

Heb je personeel in dienst? Dan heeft de verhoging van het minimumloon impact op uw bedrijf. Het minimumloon stijgt namelijk met ruim 10% per 1 januari 2023. Ook om het verschil tussen werknemers en zelfstandigen te verlagen.

Tot slot kun je door het nieuwe wetsvoorstel niet meer onbeperkt lenen van uw eigen BV. Als je meer dan €700.000 van uw eigen BV heeft geleend wordt het deel boven de €700.000 gezien als een fictieve dividenduitkering. Je betaalt hierover inkomstenbelasting.

Meer informatie?

Al met al best wat gevolgen voor ondernemers! De adviseurs van Van Zaken helpen jou graag. Je kunt contact met ons opnemen via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

Bron: Rabobank

2022年における税務調査の増加

2022年における税務調査の増加

最新の年次報告書によると、2022年における企業の税務調査件数は前年に比べて増加している。本稿では、税務調査を円滑に進めるためのアドバイスを以下の通り提供する。

Lees meer

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Array

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.