Wanneer tellen studie-uren mee voor het urencriterium?

Voor bepaalde fiscale voordelen geldt het ‘urencriterium’, waarbij je minstens 1.225 uur per jaar in je bedrijf moet werken. Maar hoe zit dat met studie-uren? Gelden die ook mee? En zo ja, onder welke voorwaarden? Wat zegt de rechter?

Wat is het urencriterium?

Als zelfstandig ondernemer heb je vaak recht op verschillende fiscale voordelen. Hiervoor geldt vaak het urencriterium. Dit is een voorwaarde die inhoudt dat je minsten 1.255 uur in jouw bedrijf moet werken. En deze tijd moet minimaal de helft van je arbeidstijd betreffen. De laatste eis geldt niet voor starters. Wanneer starters bijvoorbeeld 1.300 uur werken in hun eigen bedrijf en daarnaast nog 1.400 uur bij een werkgever voldoen ze alsnog aan het urencriterium.

Welke faciliteiten?

Het urencriterium is van toepassing op de zelfstandigenaftrek en voor de startersaftrek. In 2024 bedraagt de zelfstandigenaftrek 3.750. Starters ontvangen bovenop de zelfstandigenaftrek nog een aftrek van 2.123. Maar wanneer ben je een starter? Je wordt beschouwd als starter wanneer je de afgelopen vijf jaar niet elk jaar ondernemer was en je maximaal twee keer de zelfstandigenaftrek hebt gehad.

Bovendien geldt het urencriterium voor de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en voor de meewerkaftrek. Deze bedroeg in 2024 15.551. Als starter krijg je hierop een aanvulling van 7.781. Afhankelijk van het aantal meegewerkte uren wordt de hoogte van de meewerkaftrek bepaald.

Studie-uren

In een zaak voor de rechter kwam de volgende vraag langs: tellen studie-uren mee voor het urencriterium en zo ja, onder welke voorwaarden?

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen je branche is voor veel ondernemers van belang. Daarom is bovenstaande vraag relevant voor de meeste MKB-ondernemers. De Hoge Raad zegt het volgende: tijd die wordt besteed aan het volgen van cursussen of opleidingen met als doel het verkrijgen of bijhouden van vakkennis om zo de onderneming te kunnen blijven uitoefenen, tellen wel mee voor het urencriterium. Oftewel, studie-uren kunnen meetellen voor het urencriterium, mits deze voldoen aan de gestelde voorwaarden.

Praktijkvoorbeeld

Bij een zaak die laatst speelde voor Rechtbank Zeeland-West-Brabant claimde een fysiotherapeut de zelfstandigen- en startersaftrek. Volgens de man had hij voldaan aan het urencriterium. Want hij had enkele honderden uren besteed aan een studie osteopathie. Na een inspectie werden deze uren niet toegekend aan het urencriterium. Onder andere omdat osteopathie een heel ander beroep is dan fysiotherapie. Dit blijkt uit het feit dat osteopaten niet vermeld zijn in het BIG-register voor medici en fysiotherapeuten wel. Door het gebrek aan samenhang tussen de twee beroepen heeft de rechtbank bepaald dat de uren niet meetellen voor het urencriterium.

Wat kan je hiermee?

Ben je zelf ondernemer en maak je studie-uren? Zorg dat je aantoont dat deze uren bijdragen aan het verkrijgen of op peil houden van vakkennis om jouw bedrijf te kunnen blijven runnen.

Tip! Wees specifiek een geef bijvoorbeeld aan:

  • welke boeken je gebruikte;
  • waar de cursus betrekking op had;
  • hoe de opgedane kennis in de praktijk wordt gebruikt.

De studie die je volgt moet samenhangen met het beroep dat je uitoefent in je eigen onderneming.
Voorbeeld: een belastingadviseur en accountant zijn weldegelijk verschillend. Maar een cursus voor elkaars vakgebied is zeker verdedigbaar voor het meetellen met het urencriterium.

Hulp nodig?

Wil je meer informatie of tips over financiële zaken? Ons team helpt je graag! Neem contact met ons op via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

Bron: Tips & advies

2022年における税務調査の増加

2022年における税務調査の増加

最新の年次報告書によると、2022年における企業の税務調査件数は前年に比べて増加している。本稿では、税務調査を円滑に進めるためのアドバイスを以下の通り提供する。

Lees meer

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Array

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.