Vertraging aanpak schijnzelfstandigheid zzp’ers

De Belastingdienst en de inspectie zouden vanaf 1 januari weer streng controleren op de inzet van zzp’ers. Nu zal dat op z’n vroegst op 1 oktober zijn. 

Kritiek zzp’ers

Er is veel kritiek op de inzet van zzp’ers. Vaak zijn ze in naam zelfstandig ondernemer, maar feitelijk werknemer. Door zzp’ers in te huren is een werkgever goedkoper uit dan wanneer ze ze in vaste dienst nemen. Voor de zzp’er betekent het meer onzekerheid. 

Schijnzelfstandigheid voorkomen

In het regeerakkoord werd afgesproken dat er wetgeving zou komen om schijnzelfstandigheid aan te pakken. In de praktijk bleek het echter veel te ingewikkeld om te bepalen wie wel of niet als zelfstandige werkt. Ook het voorstel om minimumtarieven voor zzp’ers in te voeren is in de prullenbak beland.

Het kabinet blijft zijn hoop vestigen op de invoering van een webmodule. Dit online formulier moet bedrijven vooraf zekerheid geven of een bepaalde opdracht gezien kan woorden als een zzp-klus of dat er eerder sprake is van een dienstverband. Deze webmodule heeft echter opnieuw vertraging opgelopen en komt pas 11 januari online. Het is een proef die zes maanden gaat duren. 

Meer informatie

Wil je meer weten over het inhuren van zzp’ers? De adviseurs van Van Zaken helpen jou graag. Je kunt contact met hen opnemen via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

 

Bron: AD

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.