Versoepeling urencriterium in verband met coronacrisis

Wist je dat je voor bepaalde aftrekposten moet voldoen aan een urencriterium? Echter, door de coronacrisis kan je in 2020 misschien niet aan deze eis voldoen. Om toch gebruik te mogen maken van de aftrekposten, geldt er een verlichting van de eis voor de periode van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020.

Huidig urencriterium

Voor bepaalde aftrekposten (zoals de zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek en de oudedagsreserve) moet je voldoen aan het urencriterium. Dat houdt in dat je ten minste 1225 uren per kalenderjaar besteedt aan werkzaamheden voor jouw onderneming. Door de coronacrisis kun je hier in 2020 misschien niet aan voldoen. En dan zou je geen gebruik mogen maken van de aftrekposten.

Om dit risico te beperken, geldt er een goedkeuring voor de periode van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020. Je mag er in die periode van uitgaan dat je ten minste 24 uur per week aan jouw onderneming hebt besteed. Ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan.

Arbeidsongeschikt

Ben je (deels) arbeidsongeschikt? Dan geldt een urencriterium van 800 uur per kalenderjaar. In dat geval mag je er voor jouw aangifte inkomstenbelasting van uitgaan dat je in die periode ten minste 16 uur per week aan jouw onderneming hebt besteed.

Seizoensgebonden ondernemers

Ben je een seizoengebonden ondernemer? En ligt de piek van jouw werkzaamheden normaal juist in de periode van 1 maart tot 1 oktober? Je mag uitgaan van hetzelfde aantal uren als in de piekperiode van 2019. De uren over 2019 moet je wel aannemelijk kunnen maken.

Meer informatie

Wil je meer weten over de versoepeling van het urencriterium? De adviseurs van Van Zaken helpen jou graag. Je kunt contact met hen opnemen via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

 

Bron: Belastingdienst

Checklist Belastingaangifte 2020

Checklist Belastingaangifte 2020

Vanaf 1 maart 2021 kun je weer jouw belastingaangifte over 2020 regelen. Weet jij wat je hiervoor moet doen? Maak gebruik van onze Checklist Belastingaangifte 2020 (download pdf). Persoonlijke gegevens (+ partner) Naam, adres, tel.nr, email Sofi/BSN nummer,...

read more
Corona-update: voor particulieren en het mkb

Corona-update: voor particulieren en het mkb

Zowel voor particulieren als voor ondernemers gelden verschillende versoepelingen en maatregelen. Wij praten je graag bij over het laatste nieuws.  Verlenging versoepeld uitstelbeleid belastingschulden Ondernemers kunnen op verzoek automatisch drie maanden uitstel van...

read more
Eindejaarstip: vrije ruimte WKR tijdelijk opnieuw verhoogd

Eindejaarstip: vrije ruimte WKR tijdelijk opnieuw verhoogd

Om werkgevers tegemoet te komen bij problemen vanwege de coronacrisis, verhoogt het kabinet de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) naar 3% over de eerste € 400.000 van de loonsom van de werkgever. De eenmalige verhoging is tijdelijk en geldt alleen voor 2020....

read more

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen