Webwinkel als hobby, wanneer ben je fiscaal toch ondernemer?

“Stel, ik begin als hobby een webwinkeltje waarin ik mijn zelfgemaakte spullen verkoop. Hoe en wanneer ziet de Belastingdienst dit toch als ondernemerschap?”

Moet ik me inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)?

Als je een webshop als hobby start of naast je eigen baan, moet je je dan inschrijven bij de KvK? Om je als ondernemer in te schrijven bij de KvK, moet je aan drie voorwaarden voldoen:

    1. Je verkoopt zelfstandig producten of diensten via je webshop, of je bent hiermee bezig en hebt bijvoorbeeld al spullen ingekocht.
    2. Je vraagt voor deze producten of diensten meer dan de kostprijs, of je hanteert een uurtarief waarmee je winst maakt.
    3. Je doet zaken met mensen buiten je familie- of vriendenkring en concurreert met andere ondernemers die vergelijkbare producten of diensten aanbieden.

Ondernemer voor inkomstenbelasting

Als je een webshop hebt en ondernemer bent, betekent dit niet automatisch dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting (IB). Je kunt bijvoorbeeld ondernemer zijn voor de btw, maar niet voor de IB. Om ondernemer te zijn voor de IB, moet je deelnemen aan het economisch verkeer en een winstoogmerk hebben.

Check op de website van de Belastingdienst of je ondernemer bent voor de IB. Maar let wel op, als je geen IB-ondernemer bent kun je nog steeds ondernemer zijn voor de btw.

Of resultaatgenieter?

Ben je geen ondernemer voor de IB, dan worden de inkomsten die je verdient met je webshop beschouwd als inkomsten uit overig werk. Je bent dan resultaatgenieter. Het resultaat van deze inkomsten (opbrengsten minus kosten) wordt berekend alsof je een ondernemer bent. Als resultaatgenieter heb je geen recht op bepaalde fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, willekeurige afschrijving of de investeringsaftrek.

Wanneer ben ik btw-ondernemer?

Nadat je je hebt ingeschreven bij de KvK, stuurt de KvK je gegevens door naar de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt vervolgens of je ondernemer bent voor de btw.
Hoe beoordeelt de Belastingdienst dit? Een btw-ondernemer verricht leveringen of diensten tegen een vergoeding. Dit noemen we economische activiteiten. Ondernemerschap voor de btw doet zich alleen voor als deze economische activiteiten met enige regelmaat worden verricht en op zelfstandige basis worden uitgevoerd.
Het maakt hierbij niet uit of je winst maakt of niet. Ook bij verlies moet je btw betalen over je omzet.

Voorbeeld?

De verkoop van een kinderfietsje door een particulier brengt nog geen ondernemerschap met zich mee. Een webshophouder die fietsen verkoopt, wordt wel als btw-ondernemer aangemerkt, omdat hij de economische activiteiten duurzaam verricht.
Let op, ook de verhuur van een pand kan namelijk leiden tot btw-ondernemerschap.

Geen KvK-inschrijving?

Zelfs als je niet verplicht bent om je in te schrijven bij de KvK, kan het zijn dat je je als btw-ondernemer moet aanmelden bij de Belastingdienst. Dit is bijvoorbeeld het geval als je omzet uit Nederland per kalenderjaar meer dan € 1.800 bedraagt (registratiedrempel). In dat geval dien je je aan te melden als btw-ondernemer met het formulier “Opgaaf startende onderneming”. Je maakt dan automatisch gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR).

Hulp nodig?

Ons team staat klaar om je te helpen met al je vragen en fiscale zaken met betrekking tot jouw webshop en ondernemerschap. Wil je samen te kijken naar wat voor jouw webshop van toepassing is? Dat kan. Je kunt contact met ons opnemen via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

Bron: Tips & advies

8 administratie vakantietips

8 administratie vakantietips

De vakantieperiode is begonnen! Met deze 8 tips zorg je voor een doorlopende geldstroom zodat jouw administratie op rolletjes blijft. Zo ga je onbezorgd op vakantie en kun je ook bij thuiskomst blijven genieten van jouw vakantiegevoel.

Lees meer

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.