Wijziging btw-regeling voor e-commerce per 1 juli 2021

Per 1 juli 2021 wordt de btw-regeling voor e-commerce ingrijpend gewijzigd. Ook voor afstandsverkopen aan particulieren in andere EU-landen brengt dit gevolgen met zich mee. Wanneer je gebruik maakt van deze regeling moet je wellicht dus ook een en ander regelen. Wij helpen je graag.

Huidige regeling afstandsverkopen

Verkoop aan particulieren in het buitenland

Als btw-ondernemer in Nederland moet je per EU-land een omzetdrempel bijhouden. Dit is alleen van belang als je via een webshop goederen verkoopt aan particulieren in andere EU-landen, waarbij je als leverancier het vervoer van de goederen naar het andere EU-land regelt.

Omzetdrempels

Per EU-land is de omzetdrempel afzonderlijk vastgesteld. Ook geldt de drempel per jaar. Je moet de Nederlandse btw in rekening brengen, tot de omzetdrempel van het EU-land overschreden is. Wordt de drempel overschreden, moet je de btw-registratie en -aangiften doen in dat EU-land.

Wijziging per 1 juli 2021

Afzonderlijke drempelbedragen vervalt

De nationale omzetdrempel per EU-lidstaat wordt afgeschaft. In de nieuwe regeling die vanaf 1 juli 2021 geldt, moet er btw worden afgedragen in diverse EU-lidstaten tegen het btw-tarief van dat desbetreffende land.

Drempel van € 10.000

Ondernemers die niet meer dan € 10.000 (exclusief btw) omzet per jaar verweven uit de afstandsverkopen en digitale diensten tijdens het verkopen aan particulieren vallen onder een uitzondering. De regel is dus dat u btw bent verschuldigd in het land van vertrek van de goederen, mits de drempel van € 10.000 per jaar niet wordt overschreden.

Drempel overschreden, wat nu?

Per 1 juli 2021 gaat de regeling officieel in. De periode van 1 januari 2021 tot en met 1 juli 2021 wordt voor de omzet in dit jaar niet meegenomen. Op het moment dat de drempel wordt overschreden, is er btw verschuldigd in het vestigingsland van de particulier.

Voorbeeld: als je 99 pakketjes verzendt met een waarde van € 100 per stuk, wordt de drempel niet overschreden en is de btw verschuldigd in Nederland. Op het moment dat u nog een pakketje verzendt, wordt de drempel van € 10.000 overschreden. Vanaf dat moment is er btw verschuldigd in het EU-land van de particulier.

Eénloketsysteem

One Stop Shop-aangifte (OSS)

Met de invoering van de OSS, oftewel het éénloketsysteem, worden extra administratieve lasten voorkomen. Zodra je bij de Nederlandse fiscus voor de OSS bent geregistreerd, moet je alle verschuldigde btw met betrekking tot de verkopen aan particulieren aangeven in de OSS-aangifte. De Belastingdienst betaalt de btw dan door aan de betreffende EU-landen. Je kunt je nu al registreren voor OSS-aangifte via MijnBelastingdienst Zakelijk.

Gebruik maken van de OSS is niet verplicht, je kunt er dus ook voor kiezen om je te registeren voor btw in de relevante EU-landen en daar lokale btw-aangiften indienen. Als er substantiële kosten met lokale btw worden gemaakt en/of er andere btw-verplichtingen in het betreffende land zijn, kan dit aantrekkelijk zijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over de OSS-regeling of heb je andere vragen over afstandsverkopen aan particulieren? De adviseurs van Van Zaken helpen jou graag. Je kunt contact met hen opnemen via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

 

Bron: Indicator

Verlenging NOW-regeling: NOW-4

Verlenging NOW-regeling: NOW-4

Tot en met 30 september 2021 kun je een aanvraag voor de NOW-4 indienen bij het UWV. Lees hier wat hetzelfde blijft en wat juist verandert ten opzichte van de NOW-1, -2 en -3. Omzetverliesplafond In het derde kwartaal van 2021 geldt een omzetverliesplafond. De grens...

Lees meer
Vraag nu de TVL aan over het derde kwartaal van 2021

Vraag nu de TVL aan over het derde kwartaal van 2021

Ondernemers kunnen sinds 31 augustus 2021 de TVL over het derde kwartaal van 2021 aanvragen. Op 26 oktober om 17.00 uur sluit het aanvraagloket weer.  Voorwaarden TVL Ondernemers komen enkel in aanmerking voor de tegemoetkoming op basis van de TVL wanneer zij door de...

Lees meer
Steunmaatregelen derde kwartaal 2021

Steunmaatregelen derde kwartaal 2021

De overheid heeft een steunpakket opgezet voor ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis. Veel bestaande regelingen zijn verlegd tot en met september 2021. Wij praten je bij over de belangrijkste wijzigingen en voorwaarden. NOW    NOW-3  NOW-4  Omzetverlies...

Lees meer

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen