Zzp’er inhuren, waar moet je op letten?

De regels omtrent het inhuren van zzp’ers willen nog weleens veranderen en zijn niet altijd voor iedereen duidelijk. Zo zijn twee eerdere voorstellen omtrent de invoering van een vast minimumtarief en een zelfstandigenverklaring onlangs ingetrokken. Wat is de huidige situatie?

Verschil zelfstandige en werknemer

Wanneer je een zzp’er inhuurt, bestaat de kans dat de Belastingdienst achteraf bepaalt dat er geen sprake was van een zelfstandige ondernemer, maar van een werknemer. In dat geval kun je een naheffing van loonheffingen krijgen. Je moet dan alsnog de premies voor werknemersverzekeringen, loonbelasting en bijdrage voor de Zorgverzekeringswet betalen.

Eerdere voorstellen ingetrokken

Het ministerie stelde eind 2019 voor om duidelijkheid te geven voor zzp’ers die tegen een laag uurtarief (lager dan € 16) en voor zzp’ers die juist tegen een hoog tarief (hoger dan € 75) werken. Na grote bezwaren uit de praktijk zijn deze twee voorstellen ingetrokken, dit blijkt uit een brief van staatssecretaris Bijlbrief en minister Koolmees aan de Tweede Kamer.

Webmodule

Het ministerie is bezig met het ontwikkelen van een webmodule waarmee je door het beantwoorden van een aantal vragen uitkomst krijgt over de vraag of degene die je inhuurt echt zelfstandig is of dat je de vergoeding die je gaat betalen als loon moet verlonen. In het najaar zal deze op grote schaal als pilot gebruikt worden. Tot de webmodule definitief wordt ingevoerd, geeft de uitkomst je nog geen zekerheid.

Geen zekerheid

Op dit moment is er dus geen simpele manier om zekerheid te krijgen of je het risico loopt op naheffingen. Je kunt het risico wel beperken door bijvoorbeeld gebruik te maken van een modelovereenkomst die door de Belastingdienst is beoordeeld. Zoek de overeenkomst die het beste bij jouw situatie past met het zoekwoord ‘modelovereenkomsten’. Tot 1 januari 2021 zal de Belastingdienst alleen handhaven als opdrachtgevers na aanwijzingen van de Belastingdienst hun werkwijze niet binnen redelijke termijn aanpassen of ingeval een opdrachtgever kwaadwillend blijkt.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het inhuren van zzp’ers of het risico op naheffingen? De adviseurs van Van Zaken helpen jou graag. Je kunt contact met hen opnemen via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl

 

Bron: Indicator

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Array

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.