Investeringen slim inplannen? Dat doe je zo!

Als je investeringen slim plant, kunnen er aanzienlijke belastingvoordelen te behalen zijn, vooral dit jaar (2023). Waarom is dat zo, waar moet je aan denken en wat betekent dit voor je portomonnee?

Investeren kan veel opleveren

Investeringen zijn essentieel voor ondernemers, maar met de juiste planning kun je dit jaar aanzienlijk besparen op belastingen. Hieronder behandelen we enkele belangrijke overwegingen en voordelen.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA is een fiscale regeling die Mkb-ondernemers helpt. Het voordeel ervan varieert afhankelijk van het investeringsbedrag. Als je bijvoorbeeld van plan bent om in 2023 en 2024 elk € 50.000 te investeren, kan dit je een aanzienlijke KIA opleveren, wat resulteert in aanzienlijke belastingbesparingen.

Samenvoegen van investeringen

Voor bescheiden investeerders kan het lonen om investeringen over meerdere jaren te bundelen. Als je jaarlijks minder dan € 2.600 investeert, maar over meerdere jaren boven deze grens uitkomt, kun je overwegen om deze investeringen samen te voegen. Dit kan leiden tot belastingvoordelen.

Versneld afschrijven in 2023

Als je in 2023 nieuwe bedrijfsmiddelen aanschaft, kun je profiteren van de mogelijkheid om maximaal 50% van de investering in dat jaar af te schrijven. Dit kan gunstig zijn voor je liquiditeit. Let op dat deze faciliteit alleen geldt voor investeringen in 2023, dus het kan lonen om investeringen nog dit jaar uit te voeren.

Invloed op belastingtarieven

Het toepassen van versneld afschrijven kan invloed hebben op het bedrag dat je aan belasting betaalt en eventuele toeslagen die je ontvangt. Als je winstniveau in 2023 al laag is, kan het voordeliger zijn om niet de volledige 50% in dat jaar af te schrijven.

Samenloop met andere investeringsopties

Naast de KIA zijn er andere investeringsaftrekregelingen, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA). In sommige gevallen kunnen deze regelingen worden gecombineerd.

Zorgvuldig plannen

Plan je investeringen dus zorgvuldig om optimaal te profiteren van de KIA en de mogelijkheid tot versneld afschrijven in 2023. Overweeg het samenvoegen van investeringen als dit voordelig is en houd rekening met het effect op je belastingen en toeslagen.

Hulp nodig?

Ons team staat klaar om je te helpen met het zorgvuldig plannen van je investeringen. Wil je samen te kijken naar wat voor jou voordelig is? Dat kan. Je kunt contact met ons opnemen via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

Bron: Tips & advies

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.