WKR 2021 en vergoedingen/bijtelling 2022

Ben jij bekend met de mogelijkheden binnen de werkkostenregeling (WKR)? Wij vertellen je graag meer over de vrije ruimte WKR en de mogelijkheden die je kunt benutten.

Vrije ruimte WKR 2021-2022

Je kunt de vrije ruimte WKR gebruiken voor het besteden van een gedeelte van je fiscale loon aan: onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor werknemers.

Met terugwerkende kracht wordt de vrije ruimte van de WKR tot 1 januari 2021 vergroot voor de eerste € 400.000 van de loonsom van 1,7% naar 3%.

Per 1 januari 2022 gaat de vrije ruimte weer terug naar 1,7% over de eerste € 400.000 en 1,18% over de rest.

Wat zijn de mogelijkheden?

Resterende vrije ruimte beoordelen

Als je vrije ruimte over hebt in 2021, kun je deze níét doorschuiven naar 0222. Wel kun je jouw werknemers dit jaar nog een aantal belastingvrije vergoedingen of verstrekkingen geven.

Let op! Deze vergoedingen en verstrekkingen moeten wel voldoen aan het gebruikelijkheidscriterium. Dit houdt in dat deze niet kunnen worden ondergebracht in de vrije ruimte als deze onderbrenging op zichzelf ongebruikelijk is en/of de omvang van de vergoeding/verstrekking ongebruikelijk is. Dit betekent een afwijking van 30% of meer. Als je gebruik maakt van de doelmatigheidsmarge van maximaal € 2.400 per persoon per jaar, beschouwt de Belastingdienst de vergoedingen/verstrekkingen in ieder geval als gebruikelijk.

Collectieve vrije ruimte

Maak gebruik van de collectieve vrije ruimte binnen de concernregeling. Houd hierbij rekening dat de concernregeling alleen geldt voor bv’s, nv’s en stichtingen en dat een belang van minimaal 95% vereist is.

Thuiswerkvergoeding 2022

In het Belastingplan 2022 is een nieuwe onbelaste vergoeding voor thuiswerken opgenomen. Hierdoor veranderen de voorwaarden van de vrijstelling van de vaste reiskostenvergoeding. Zo kan een werknemer die op een werkdag een vergoeding voor thuiswerken ontvangt, geen vergoeding voor reiskosten ontvangen. En andersom.

De onbelaste thuiswerkvergoeding bedraagt € 2 per dag. Deze gerichte vrijstelling komt naast de al bestaande gerichte vrijstellingen voor het onbelast vergoeden, verstrekken en ter beschikking stellen van, onder andere, noodzakelijke gereedschappen, ICT-middelen en Arbo-voorzieningen.

Reiskostenvergoeding 2022

In veel gevallen is de vaste reiskostenvergoeding vastgesteld op basis van de 128 dagenregeling. Dit betekent dat een werknemer die 5 dagen per week reist, een vergoeding krijgt voor 214 reisdagen per jaar. Als de werknemer tenminste 128 dagen in een jaar naar zijn vaste werkplek reist.

Let op! Deze regeling gaat ook voor de thuiswerkvergoeding gelden. Hierdoor kan een medewerker per werkdag slechts één van beide vergoedingen ontvangen. Leg daarom de afspraken over het aantal thuis- en kantoordagen schriftelijk vast.

Bijtelling nieuwe elektrische auto 2022

Daarnaast stijgt de bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s per 2022. De bijtelling gaat met ingang van 1 januari 2022 omhoog van 12% naar 16%.

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de WKR, vergoedingen en bijtellingen? De adviseurs van Van Zaken helpen jou graag. Je kunt contact met hen opnemen via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

 

Bron: Vanhier accountants

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.