Vanaf 2020 een nieuwe kleineondernemersregeling (KOR)

Voor kleine ondernemers is er op dit moment een speciale regeling voor de omzetbelasting. Vanaf volgend jaar gaat deze regeling veranderen. Heeft deze verandering ook impact op jouw onderneming?

Huidige regeling

Tot het einde van het jaar krijg je als ondernemer een vermindering op de af te dragen btw, als deze niet hoger is dan € 1.883,- per jaar. Als het bedrag van de te betalen btw minus de te vorderen btw lager is dan € 1.345,- hoef je als ondernemer helemaal geen btw af te dragen.

Nieuwe regeling per 1 januari 2020

Iedere onderneming die onder een belaste omzet van € 20.000 blijft kan vanaf 2020 kiezen voor de nieuwe vrijstelling. Als ondernemer breng je geen btw meer in rekening en kun je geen btw meer terugvorderen. Je houdt enkel de omzet bij om te controleren of je onder de gestelde omzetgrens blijft. Houd er rekening mee dat het besluit voor de nieuwe vrijstelling voor minimaal drie jaar is.

Voordelen

Het voordeel van deze nieuwe regeling is dat kleine ondernemers een vrijstelling krijgen voor het doen van btw-aangifte en bijbehorende administratieve verplichtingen. Het grootste verschil is dat vanaf volgend jaar ook rechtspersonen, zoals BV’s en verenigingen, gebruik kunnen maken van deze regeling. De huidige regeling kun je alleen als natuurlijk persoon of bij een samenwerking van natuurlijke personen gebruiken (eenmanszaak, vof en maatschap).

Nadelen

De nieuwe regeling kan ongunstig uitpakken als je fors investeert in jouw onderneming. Je kunt het betaalde btw-bedrag niet terugvragen aan de belastingdienst. Een ander nadeel van deze nieuwe regeling is dat je geen btw meer op je verkopen berekent, maar de betaalde btw kan je niet terugvorderen. Kortom de opbrengsten worden lager en de uitgaven hoger. Gelukkig is de nieuwe regeling optioneel en kan de ondernemer kijken of de regeling financieel wel of niet gunstig is.

Overschrijding omzetgrens

Door groei van je bedrijf kan je in de toekomst boven de omzetgrens van € 20.000 uitkomen. Vanaf dit punt mag je geen gebruik meer maken van de vrijstelling en gelden de normale btw-regels weer. Als deze situatie zich voordoet dien je een verzoek in tot het doen van aangifte bij de inspecteur. Vanaf dit moment ben je als onderneming weer verplicht te voldoen aan je volledige administratieve verplichtingen.

Aanmelden voor 20 november

Voorspel jij dat je de komende drie jaar niet meer omzet behaalt dan de gestelde omzetgrens? Of wil jij als rechtspersoon vanaf 2020 ook gebruik maken van deze regeling? Neem contact op met een van onze adviseurs. Wij helpen je met de aanmelding bij de belastingdienst. Deze moet tussen 1 juni en 20 november binnen zijn. Ben je later dan 20 november 2019? Mag je per 1 januari 2020 geen gebruik maken van deze nieuwe regeling.

Maak jij op dit moment al gebruik van administratieve ontheffing? De belastingdienst gaat er automatisch vanuit dat je ook gebruik wilt maken van de nieuwe regeling. Je hoeft daarom geen actie te ondernemen en ontvangt tijdig bericht van de belastingdienst.

Meer informatie

Nieuwsgierig of de nieuwe regeling een belastingvoordeel voor jouw onderneming / rechtspersoon oplevert? Onze adviseurs helpen jou graag bij dit vraagstuk. Je kunt ze bereiken via 071 890 6066 of info@vanzaken.nl.

 

Bron: tips en advies belastingen

De 6 belangrijkste Prinsjesdagnieuwtjes voor ondernemers

De 6 belangrijkste Prinsjesdagnieuwtjes voor ondernemers

Op 15 september was het Prinsjesdag. Op deze dag begon het nieuwe werkjaar van de regering en werden de Miljoenennota en Rijksbegroting gepresenteerd. Wij zetten graag het belangrijkste nieuws voor ondernemers voor je op een rij. 1. Verlaging zelfstandigenaftrek In...

read more
Steun- en herstelpakket voor ondernemers

Steun- en herstelpakket voor ondernemers

Per 1 oktober 2020 lopen de huidige steunmaatregelen in verband met het coronavirus ten einde. Omdat de coronamaatregelen nog steeds veel impact hebben op de economie, verlengt het kabinet diverse lopende steunmaatregelen. Het nieuwe steun- en herstelpakket loopt in...

read more
Zzp’er inhuren, waar moet je op letten?

Zzp’er inhuren, waar moet je op letten?

De regels omtrent het inhuren van zzp'ers willen nog weleens veranderen en zijn niet altijd voor iedereen duidelijk. Zo zijn twee eerdere voorstellen omtrent de invoering van een vast minimumtarief en een zelfstandigenverklaring onlangs ingetrokken. Wat is de huidige...

read more

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen

Adres:

Veenderveld 76
2371 TW Roelofarendsveen